Havenbeveiliging - vervoer over zee vormt de ruggengraat van de wereldeconomie

Om de beveiliging van havens te verbeteren, zijn er internationaal verplichte en vrijwillige programma's geïmplementeerd en gestart als reactie op de groeiende terrorismedreiging. Ook schepen en ladingen worden beveiligd. De beveiligingsmaatregelen en -technologieën beschermen niet alleen mensen en objecten, maar er wordt ook van verwacht dat ze een negatief effect op de gerelateerde processen voorkomen of de efficiëntie van processen zelfs verbeteren zodat er rendement kan worden gehaald uit de investeringen in de beveiliging. De wereldwijde handel is volledig afhankelijk van containerschepen, die ongeveer 95 procent van de waarde van alle internationale ladingen vervoeren. Door het groeiende volume van de internationale handel is de terminal- en transportcapaciteit beperkt.

Onze oplossing

Standaardsystemen en -oplossingen, en geïntegreerde procesoplossingen

Technologieën zoals intelligente video, smartcards, screenen en scannen, RFID, command en control, en intelligente detectie maken deel uit van ons brede scala aan beveiligingsoplossingen voor de bescherming van gebieden, vaartuigen, mensen, ladingen/containers, informatie en processen:

Command en control/C4I

Command en control/C4I: Op basis van de ervaring die Siemens heeft opgedaan met de succesvolle implementatie van veel middelgrote en grootschalige geïntegreerde beveiligingsprojecten, hebben we een nieuwe, servicegebaseerde oplossing ontwikkeld: de geïntegreerde C4I-benadering (Command, Control, Communicatie, Computers en Intelligentie). Hierbij wordt gebruikgemaakt van functionele analyse en een gedetailleerd ontwerp, waarbij het operationele concept van de klant wordt omgezet in een fysieke oplossing.

Beveiligingsoplossingen voor terminalgates en containers

 • Detectieapparaten detecteren nucleair materiaal dat deel kan uitmaken van een wapen of dat kan worden gebruikt om een kernwapen te produceren.

 • In veel grote havens worden driedimensionale röntgenapparaten, thermische beelden, lucht- en veegmonsters gebruikt om de inhoud van containers te controleren.


Intelligente video

 • Wide Area-bewaking en videoanalyse: met Wide Area-bewaking kan een compleet gebied in de gaten worden gehouden via één uniforme weergave. De command-weergavesoftware biedt statische satellietbeelden of topografische beelden, en geeft hier overheen cameralocaties en -gebeurtenissen weer. Het biedt ook de interface voor het ophalen van camerastreams en rapporten.

 • Interfaces met meerdere sensoren zijn gebaseerd op open architectuur en u kunt hiermee eenvoudig voorzien in de huidige en toekomstige behoeften op het gebied van beveiliging en locatiebeheer. Ze bieden u meer flexibiliteit wat betreft dekkingsgebied, omgevingsomstandigheden, detectiekwaliteit en beschikbare sensortechnologieën.

 • Realtime sensoranalyse levert accurate, realtime informatie op voor command-veldpersoneel. De intelligente videobewakingsfunctie van de software voor de sensoranalysemodule is er verantwoordelijk voor dat de video-invoer van de camera's wordt geanalyseerd en ongebruikelijke gebeurtenissen worden gedetecteerd.

 • Slim beleidsbeheersysteem verkleint de kans op interpretatiefouten, wat resulteert in een betere beveiliging en een effectiever gebruik van tijd en resources. De beleidsbeheerserver is verantwoordelijk voor de verzameling van gebeurtenisgegevens van camera's en andere invoerapparaten, de toepassing van beleid op deze gegevens en de verspreiding van deze gegevens. Deze server biedt ook toegang tot de administratie en rapporten.


IT-backbones als basis voor geïntegreerde beveiliging

 • De sleutel tot succesvol beveiligingsbeheer in havens wordt gevormd door 'interoperabiliteit' en gegevensbeheer op basis van een professionele IT-beveiligingsplanning en een backboneconcept.

 • Omgevingen met meerdere zakelijke partijen, zoals havens, maken onderscheid tussen kernplatformen voor open communicatie, ondersteuning van interoperabiliteit en de verplichting van de verschillende partijen om hun eigen beveiligings- en communicatieomgeving te ontwikkelen.


Hoogtepunten

Scannen en detecteren, haven van Rotterdam

 • Nucleaire detectie bij 40 gates

 • Containerbeveiligingsapparaat/RFID-uitlezing

 • Optische tekenherkenning (OCR)

 • Gegevensbeheer en -integratie

 • Command en control voor gegevensverzending en incidentbeheer

 • Interventiebeheer