Brown field upgrading of electrical infrastructure

Elektrische installaties, zoals je die ook ziet bij raffinaderijen, gaan tientallen jaren mee. In sommige raffinaderijen staat zelfs techniek van vlak na de oorlog. Maar zelfs robuuste installaties zoals olie gevulde middenspanning en gietijzeren laagspanning moeten op den duur vervangen worden.

Bepaalde onderdelen zijn niet meer verkrijgbaar en zijn de installaties bovendien niet veilig, conform de huidige IEC normen. Siemens heeft ervaring met het stapsgewijs vervangen van verouderde elektriciteitsverdelers voor midden- en laagspanning. De systemen van Siemens hebben allerlei veiligheidsvoorzieningen die gevaarlijke situaties, zoals aanrakingsgevaar, voorkomen.

De vervanging van verdelers is een uitdagende klus. Vaak moet de vervanging plaatsvinden terwijl het fabrieksproces niet stilgelegd kan worden. Bij Europa’s grootste olieraffinaderij heeft Siemens ook 40 oude laagspanningsverdelers vervangen door nieuwe, betrouwbare en veilige installaties. Er werd rekening gehouden met het feit dat het raffinaderijproces niet onderbroken mocht worden. Siemens loste dit op door de motoren aan te sluiten aan tijdelijke schakelkasten. Zodra de oude verdeler vervangen was, werden de motoren weer teruggeplaatst.