Referenties GAMMA partners

Maak hier kennis met de projecten van onze GAMMA partners

EL3 en Eekels Elektrotechniek - Icon Yachts

Met één druk op de knop de gewenste lichtsfeer oproepen en gordijnen openen en sluiten. Het kan dankzij KNX European Installation Bus op het nieuwe motorjacht van Icon Yachts. Eekels Elektrotechniek uit Kolham mocht dit luxevaartuig bekabelen en paste daarbij met 250 busdeelnemers en 6 buslijnen het KNX-protocol toe.

Omdat het de eerste keer was dat Eekels Elektrotechniek met KNX werkte, schakelde het bedrijf de expertise van EL3 (tevens GAMMA partner van Siemens) in. Deze speciaal-groothandel voor gebouwautomatisering en domotica uit Arnhem heeft een breed scala aan KNX-producten en vooral veel basiskennis over KNX in huis.

"Op dit 60 meter lange jacht hebben wij letterlijk iedere kabel gelegd", vertelt Victor Vos, manager yachts bij Eekels Elektrotechniek. We hebben alle luxe ruimten voorzien van KNX-materiaal. Je kunt nu met één druk op de knop de gewenste lichtsfeer oproepen en de gordijnen en blinds bedienen. Ook de schuifdeuren worden via het KNX-systeem geopend en gesloten. Voor het bedienen van de buitenverlichting hebben we een touchpanel op de brug geplaatst, waarop men in één oogopslag ziet welke verlichting aan en uit is. Overal wordt LED-verlichting toegepast. Het hele jacht telt in het exterieur al 30 verlichtingsgroepen."

Er werd gekozen voor een modulaire opbouw, waarbij Eekels Elektrotechniek voor iedere ruimte een zogenoemd LCAP (lighting control automation panel) samenstelde met daarin de benodigde actoren voor het dimmen van de verlichting en het bedienen van deuren en gordijnen. Koers: "Het slimme van deze modules is dat ze universeel zijn. Het hele systeem is zo opgebouwd dat de bemanning zelf aanpassingen kan doorvoeren. Maar we kunnen ook alles op afstand programmeren, mocht dat wenselijk zijn."


Entron - Particulier

Nadat de toekomstige bewoners in het inspiratiecentrum van Entron hadden beleefd wat dit voor hun toekomstig woongenot betekende, was de beslissing voor DeLuxe aanpak toch nog snel gemaakt. Resultaat is een woning, waarin subtiele wijze invulling is gegeven aan de bewonerswensen. Hierbij is te denken aan een doordacht lichtplan wat dankzij een slimme lichtbesturing eenvoudig kan worden bediend, zonder dat gebruiksuitleg nodig is. De woning beschikt over een beveiliging, wat integraal toeziet dat alle gewenste zaken geregeld zijn bij het verlaten van de woning.

Bij afwezigheid lijkt de woning normaal bewoond, door slimme automatische bediening van een aantal lichtpunten, gordijnen en poort. Het aantal knoppen in de woning is sterk gereduceerd door gebruik te maken van centrale functies, scenarioknoppen en op aanwezigheid reagerende verlichting. De individuele functies kunnen wel worden bediend via een multifunctioneel bedieningsscherm wat op een centrale plaats is aangebracht.

Maatwerk is geleverd op bediening, touchscreen, toegangsverlening, sfeerbediening, veiligheid (brand / inbraak / deurautomatisering), tuin- en poorttechniek en telefooninstallatie.


Entron - Particulier

Naast de DeLuxe aanpak van Entron hebben de bewoners van deze woning gekozen voor een aantal maatwerk aspecten voor een optimaal wooncomfort dat geheel aansluit bij hun wensen. Maatwerk is geleverd op bediening, touchscreen, toegangsverlening, sfeerbediening, veiligheid (brand / inbraak / terreinbewaking / aanwezigheidssimulatie / deurautomatisering), tuin- en poorttechniek en telefooninstallatie. Resultaat is een woning, waarin op subtiele wijze invulling is gegeven aan de bewonerswensen. Hierbij de denken aan een doordacht lichtplan dat dankzij een slimme lichtbesturing eenvoudig kan worden bediend, zonder dat gebruiksuitleg nodig is. De woning beschikt over een beveiligingssysteem, dat integraal toeziet dat alle gewenste zaken geregeld zijn bij het verlaten van de woning. Bij afwezigheid lijkt de woning normaal bewoond, door slimme automatische bediening van een aantal lichtpunten, gordijnen en poort.

Het aantal knoppen in de woning is sterk gereduceerd door gebruik te maken van centrale functies, scenarioknoppen en op aanwezigheid reagerende verlichting. De individuele functies kunnen wel worden bediend via een multifunctioneel bedieningsscherm wat op een centrale plaats is aangebracht. Tevens is de woning te bedienen middels een iPad.

Bent u ook benieuwd naar de mogelijkheden van domotica voor uw woning en wilt u dit wooncomfort eerst ervaren voordat u een beslissing neemt? Maak dan een afspraak voor een bezoek aan het inspiratiecentrum van Entron.


Entron - Particulier

De opdrachtgever van dit monumentaal appartement in het middensegment heeft gebruikgemaakt van het Entron domoticaconcept. Resultaat is een zeer gebruiksvriendelijke woning, welke geheel op maat is ontwikkeld op de specifieke wensen van de bewoner. Maatwerk is geleverd op bediening, toegangsverlening en sfeerbediening. Het appartement is ingericht met een draadloos concept. Er is gekozen voor een draadloos concept omdat men zich hier moest houden aan regels die dit monumentaal pand met zich meebracht. De opdrachtgever is zeer content met het uiteindelijke gebruiksvriendelijke resultaat.


Entron - Zakelijk

Resultaat is een showhuis, waarin op subtiele wijze invulling is gegeven aan de gebruikerswensen. Hierbij te denken aan een doordacht lichtplan dat dankzij een slimme lichtbesturing eenvoudig kan worden bediend, zonder dat gebruiksuitleg nodig is. Het showhuis beschikt over een beveiligingssysteem, dat integraal toeziet dat alles gewenste zaken geregeld zijn bij het verlaten van de woning.

Het aantal knoppen in het showhuis is sterk gereduceerd door gebruik te maken van centrale functies, scenarioknoppen en op aanwezigheid reagerende verlichting. De individuele functies kunnen wel worden bediend via een multifunctioneel bedieningsscherm wat op een centrale plaats is aangebracht. Tevens is de woning te bedienen middels een iPad.

Bent u ook benieuwd naar de mogelijkheden van domotica voor uw zakelijke omgeving en wilt u dit comfort eerst ervaren voordat u een beslissing neemt? Maak dan een afspraak voor een bezoek aan het inspiratiecentrum van Entron.


Leertouwer Domutron en Martinu – De Riederborgh

Onlangs werd de nieuwbouw van zorgorganisatie De Riederborgh opgeleverd met een zeer grootschalige domotica-installatie.

Van oudsher heeft etb Martinu een goede band met collega etb Leertouwer uit Barneveld. Bas: "Wij hebben verstand van elektrotechniek, beveiliging, domotica enzovoort, Leertouwer heeft veel expertise op het gebied van zorg, en samen weet je meer.

Toen Martinu en Leertouwer de opdracht kregen, werd begonnen met het maken van een kruislijst. Henk Hazeleger van Leertouwer: "Zo'n kruislijst vermeldt alle mogelijke functionaliteiten, passend bij verschillende ziektebeelden. Met die lijst laat je zien wat je met KNX kunt oplossen, maar ook waar je andere technologie voor nodig hebt. KNX is perfect voor ondersteuning van zelfredzaamheid en controle (verlichting, zonwering, kookplaatbeveiliging, bewegingsdetectie etc.), maar voor dwaaldetectie en zusteroproep bijvoorbeeld zijn er andere systemen. Deze lijst hebben we met alle betrokkenen doorgenomen en daar volgde een verzamellijst uit. Die geeft precies aan welke basisfuncties per woning moeten worden aangebracht: In dit geval waren dat enkele schakelfuncties, zonweringbesturing en vooral een goede infrastructuur."

Vanwege de enorme omvang van de installatie werd gekozen voor een decentrale structuur, die uiteraard wel centraal beheerd kan worden. Boven het gemakkelijk toegankelijke systeemplafond in de badkamer was voldoende ruimte voor een kast, met daarin alle KNX-componenten voor de woning én de naastgelegen woning. Voor de 140 woningen waren dus 70 kasten nodig.

Henk: "Er zijn twee redenen geweest om voor Siemens te kiezen. De belangrijkste was wel de prijs. Leertouwer is Siemens Gamma Instabus Partner en dat betekent dat je van Siemens een goede ondersteuning krijgt, maar ook dat Siemens altijd een goede, concurrerende aanbieding doet. Een ander belangrijk voordeel is dat de modulaire Siemens actors zich in de installatie als één busdeelnemer gedragen, ook als je er een paar naast elkaar zet. Je kunt dus heel veel functionaliteit op een lijn onderbrengen. Bovendien houd je met zo'n beperkt aantal busdeelnemers een beter overzicht op het programmeertechnische werk en dat werkt efficiënt."


Smart Domotica - De Elt

Ondanks de schitterende toepassingsmogelijkheden is domotica voor veel Nederlanders nog steeds een onbekend terrein. Smart Domotica wil daar verandering in brengen. Samen met Siemens hebben zij een groot domotica-project in historische context neergezet.

Bij de renovatie van de historische boerderij De ELT in Beuningen wilde de eigenaar graag een domotica-installatie. Een uitdaging, zegt Teuwsen. “In dit monumentale pand mag je niet zomaar muren en plafonds verwijderen. De strenge bouwkundige voorschriften bemoeilijken ook het aanbrengen van de domotica-installatie. Omdat we niet overal bijkomen, gebruiken we de draadloze Wave-oplossingen van Siemens. We kunnen die koppelen aan niet-draadloze systemen. Zo brengen we diverse functies samen die een meerwaarde bieden op het gebied van comfort en veiligheid. Denk aan communicatie, sfeer- en tuinverlichting, beveiliging en de verwarmingsinstallatie die draadloos met Synco Living van Siemens wordt aangestuurd.”

De totaaloplossing die Siemens en Smart Domotica voor De Elt bedachten, laat aan comfort en gebruiksgemak niets te wensen over. In de woning hebben we vier touch-screens geplaatst waarop alle functies te zien en te bedienen zijn. Verder is er één universele touch-screen-afstandbediening waarmee je alle installaties kunt bedienen, zoals de verlichting, audio/video, gordijnen, zonweringen, etc. Dit is technisch mogelijk door diverse KNX-installaties te koppelen aan infrarood- en Wave-technologie van Siemens.


Voskamp Groep - Ambiq gezondheidspark

Onlangs heeft Ambiq op het gezondheidspark te Hengelo een divers aantal nieuwe gebouwen in gebruikgenomen. Onder deze gebouwen ook een vijftal woon- zorglocaties, welke huisvesting bieden aan jongeren met een zeer intensieve begeleiding.

In de woon-/ zorglocaties heeft Voskamp Solution Center mogen voorzien in een elektromechanische vergrendel- en alarmeringsoplossing. Binnen deze oplossing is met een eigen ontwikkeling van Voskamp in de vorm van een zogenaamd Voslux node ©. een volwaardige koppeling gerealiseerd met het KNX besturingssysteem.

De werking is als volgt: In de situatie dat de begeleiding hiertoe aanleiding ziet kan deze de jongere een verplicht verblijf op zijn/haar kamer toewijzen. Deze toewijzing kan beperkt blijven tot het bewaken en alarmeren van tussentijdse opening, maar evenzo kan een elektromechanische vergrendelde situatie in de combinatie met alarmering uiteraard wordt naar een veilige situatie geschakeld bij een brandmelding. Daarbij blijft de status uitleesbaar.

In de teamposten kunnen alle instellingen worden bediend en zo nodig worden geschakeld. Evenzo zijn koppelingen opgenomen naar personeelsalarmeringssystemen. Waar nodig kunnen de touch centers in de toekomst worden ingericht naar andere installatiedelen. Voskamp Solution Center heeft vanuit het oogpunt van betrouwbaarheid en flexibiliteit bewust gekozen voor componenten uit het Siemens portfolio.

Met de volwaardige integratie binnen KNX beschikt de gebruiker over een doelmatig en efficiënt overzicht in gebruik, waarmee de begeleiding steeds gericht en doelmatig kan handelen. Daarnaast kan de installatie zonder grote bouwkundige- en installatietechnische ingrepen worden aangepast aan specifieke situaties geldend voor één cliënt, maar evenzo is het ook mogelijk om het gebruik aan te passen op een geheel nieuwe doelgroep. Ook is het voorzien in een aanvulling waarbij de mogelijkheid ontstaat verzorging binnen de woon- zorglocaties onderling gebruik te kunnen laten maken van elkaars diensten.

Al met al is Ambiq zonder grote extra investeringen klaar voor de toekomst en kan het snel en eenvoudig inspringen op wijzigende omstandigheden.